Perkhidmatan Pengurusan Sumber Manusia (HR) Yang Diiktiraf SME 

Perkhidmatan Pengurusan Sumber Manusia (HR) Yang Diiktiraf SME 

4 ISU YANG KERAP BERLAKU BILA TIADA HR DALAM SYARIKAT

Zero knowledge dalam proses payroll menyebabkan majikan bayar gaji pekerja secara tidak proper & akibatnya kita boleh dikenakan kompaun.

Masalah kehadiran pekerja menyebabkan salah satu punca performance syarikat merundum

Tiada documentation yang betul mengakibatkan maklumat penting syarikat seperti bankcrupcy statement, list of client, supplier bocor ditangan pekerja tidak amanah

Pemilihan staff yang tidak sesuai dengan position yang majikan tawarkan memberi kesan negatif ke atas prestasi organisasi secara keseluruhan. Akhirnya, perniagaan yang kita susah payah bangunkan musnah disebabkan salah pilih staff.

Semua Masalah Ini Boleh Diatasi Dengan Kehadiran HR Dalam Syarikat

KENAPA PILIH AMR PEOPLE SOLUTIONS?

FAKHRUL ZULHELMI BIN ABDUL WAHAB

Head of People Experience (AMR People Solutions SDN BHD)

En. Fakhrul lebih 16 tahun pengalaman dalam fungsi HR am dalam manfaat & pampasan, pengambilan, latihan, perhubungan industri dan pekerja yang terdiri daripada pembuatan, institusi kewangan, industri runcit dan automotif. Pengalaman luas dengan syarikat tempatan dan multinasional iaitu UMW Toyota Sdn Bhd, Agrobank dan SME lain dalam industri ekonomi Gig seperti Green Initiative (Baterikucom) & Cleverspeda. Semangat beliau ialah pada Pembangunan Kepimpinan & Motivasi, Pengurusan Bakat & Penggantian, Sistem Pengurusan Prestasi, Perhubungan Industri & Pekerja & Pembangunan kecemerlangan.

En. Fakhrul mempunyai pengalaman secara langsung dalam mentadbir & melaksanakan keseluruhan konsep pampasan & faedah dan Pusat Pengurusan Bakat & Penilaian di UMW Toyota & Agrobank masing-masing untuk menyokong pembangunan dan mengenal pasti bakat tempatan. Beliau juga sangat bersemangat dalam aplikasi Coaching dan Mentoring untuk pembentukan dan pembangunan perniagaan, prestasi & motivasi individu.

Beliau juga memiliki Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia dari Fakulti Pentadbiran Perniagaan di Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam dan Diploma Perakaunan dari Universiti Teknologi MARA (UiTM), Johor. En Fakhrul telah dilatih dalam metodologi Penilaian Hogan (Perundingan Optimal), Auditor Kualiti Dalaman ISO 900: 2008, Yayasan Toyota Way, Bulatan Kawalan Kualiti/Quality Control Circle (QCC), dan mengikuti pengajian untuk Pengamal Sarjana Berlesen dalam Pengaturcaraan Neuro Linguistik (NLP) dan Jurulatih Bertauliah HRDF.

Beliau telah terlibat dalam membangunkan NOSS untuk akademi semasa industri runcit & pendedahan dengan bidang ekonomi Gig dengan syarikat permulaan pada 2018. Setelah berpengalaman sebagai jurulatih dan menjadi jurulatih dalam pelbagai organisasi dan syarikat SME telah menggabungkan beliau sebagai jurulatih berkeupayaan tinggi.

content teambuilding
gambar consultation
service event management and consultation

Scroll to Top